Equipment Type

San Diego Children's Hospital Builds Parking Structure

Situated on the side of a hill, adjacent to the I-805 freeway, new solid nail, hand-troweled wall is 45 feet tall at its highest point and more than 500 feet wide. The wall coloring, obtained by using a concrete-staining method and special construction techniques, produces the look of an authentic stone exterior.

May 07, 2007

Situated on the side of a hill, adjacent to the I-805 freeway, new solid nail, hand-troweled wall is 45 feet tall at its highest point and more than 500 feet wide. The wall coloring, obtained by using a concrete-staining method and special construction techniques, produces the look of an authentic stone exterior. In order to construct the wall, about 65,000 cubic yards of dirt had to be removed and excavated from the space.

The biggest challenge for the McCarthy project team was coordinating between the soil nail subcontractor and the earthwork subcontractor. So as not to delay construction, and in order to keep the soil nail subcontractor working consistently, the earthwork subcontractor needed to be sufficiently ahead of the other crew at all times. The wall was designed and installed by Drill-Tech Drilling & Shoring, Inc. based in Corona, Calif.

The new parking structure, incorporating cast-in-place columns and post-tensioned concrete decks, will accommodate 1,051 vehicles on five levels and feature a top-level podium for the future construction of a Ronald McDonald House.

Walker Parking Consultants is serving as architect for the Children's Hospital parking structure. IDS is the structural engineer; Randall Lamb Associates, electrical engineer; Shadpour Consulting, mechanical engineer; and Project Design Consultants is civil engineer and landscape architect.

More like this

Comments on: "San Diego Children's Hospital Builds Parking Structure"

Overlay Init